Ei ollut suunnitelmissakaan joutua omaishoitajaksi - tai läheisen hoitajaksi. Rankinta on kun olemme molemmat keski-ikäisiä ja matto pakenee jalkojen alta. Aivoinfarkti kuten muutkin infarktit ovat kova juttu kenelle tahansa - eipä silti. Ja paljon tiedän juuri kolmekymppisiä aivoinfarktin kokeneita ihmisiä.

Ihminen parhaassa työiässä menettää kävely- puhe- tunnekykynsä. Se on rankkaa yksilölle itselleen, mutta kyllä se on yhtä rankkaa myös meille läheisille. Koska kuntoutuminen on erittäin yksilöllinen juttu ja paikkakuntakohtaiset erotkin valtavia hoidonlaadun ja tarjonnan suhteen - pitäisi olla ennustaja nähdäkseen tulevaisuuteen.

Ainoa lohdullinen asia on se, että kuntoutumista tapahtuu. Miehelläni looginen ajattelu ontuu ja pahasti ontuukin. Aloitekyvyttömyys on haitannut jatkuvasti, joskus enemmän joskus vähemmän. Hänellä todettu kakkostyypin diabetes on insuliini- eli pistoshoidolla ja vaatii vieläkin tarkkaa verensokeriarvojen seurantaa. Elämä pyörii niiden ympärillä vieden kaiken voiman muista hommista. Harrastukset ovat jääneet minultakin ja en jaksa juurikaan kylässä käydä.

Kuntoutumiseen liittynee kehittymisvaiheen lisäksi tosi ikäviä taantumisvaiheita. Niin on todettu meilläkin. Syitä täydelliseen jumittumiseen ei aina löydy. Ne on yritettävä ottaa ihan väliaikaisina vaiheina. Mutta on se raskasta. Miehellä todettiin kaksi viikkoa sitten mystinen tulehdus, johon hän sai vahvan antibioottikuurin, joka on jatkuu vieläkin. Vaikka antibiootti puri itse tulehdukseen kunto romahti täysin. Olemme taas siinä pisteessä, missä on autettava kaikessa toiminnassa. Myös vaipat tulivat käyttöön, sillä senkin puolen hallinta on hävinnyt lähes tyystin.

Nyt on vain uskottava, että aikansa vie ja takapakkia tulee, mutta paranemistakin tapahtuu. Ainoa toive olisi kohdata samaa vaihetta eläviä ihmisiä, joiden kanssa voisi vaihtaa kuulumisia - ja kenties auttaa jaksamaan silloin, kun usko paremmasta tuntuu kaukaiselta asialta. Ja kuitenkin tilanteet vaihtelevat viikonkin aikana niin paljon. Juuri nyt väsyttää, vaikka usko ei ole loppunutkaan.